Att bära rädslan som en krona

i lördags var jag på Cirkus Cirkör och såg deras senaste föreställning Wear it like a crown. första gången jag såg någon av deras freställningar och jag måste säga att det var en upplevelse. man kan säga att den innehöll: otäckheter, glädje, sorg och vrede. i någon weird blandning blev det förståligt fast väldigt subtilt. blev rörd till tårar vid två tillfällen, vet inte riktigt varför.de var något soe m slog an en sträng.

så här står det på deras hemsida www.cirkor.se

"I ett snurrande scenrum rör sig cirkusartisterna genom en värld av illusioner, skuggspel, knivkastning, akrobatik, jonglering och dramatik. Sex udda karaktärer, som alla känner sig ensammast på jorden, brottandes med varsitt dilemma. De har var och en sitt eget sätt att försöka nå fram till varandra.

I denna tragikomiska och absurda föreställning fortsätter Tilde Björfors att undersöka livets stora frågor i förhållande till cirkusens värld. Den här föreställningen är skapad i ett försök att förstå den kaosartade ordning som råder i höger hjärnhalva och att utforska kaos och ordning och hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona. Och att putsa den och bära den med stolthet.

Wear it like a crown är Cirkus Cirkörs sista del i trilogin om kroppen. Den första delen, 99% unknown, tog publiken med på en resa inuti kroppen bland celler och neuroner. Inside out följer hjärtat och Wear it like a crown söker ordning i krockarna mellan vänster och höger hjärnhalva.

"Jag intresserar mig för den ordning som finns i det okontrollerade och kaoset. Vi har byggt upp ett samhälle som är strukturerat i alla led från barnuppfostran till yrkesliv genom vänster hjärnhalvas mer logiska ordning och strukturer. Jag ser det som ett samhällsproblem, för världen ser inte längre ut så. Det är livsviktigt att den högra hjärnhalvan får ta större plats." Tilde Björfors, regissör och grundare av Cirkus Cirkör.

Wear it like a crown är en del av Tilde Björfors konstnärliga forskning vid Dans och Cirkushögskolan där hon undersöker möjligheter och risker i forskningsprojektet ”Nycirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle”. Forskningsprojektet har cirkusen och cirkusartisterna som utgångspunkt men är tvärvetenskapligt och innefattar forskare från andra kunskapsområden som ekonomi/ledarskap, psykologi/neurologi, etnologi/pedagogik och filosofi. "


jag föll iallafall pladask för själv ledmotivet som återkom flera ggr under föreställningen. varsågod och njut!
Rebekka Karijord – Wear It Like A Crown

Kommentarer
Postat av: emma

kul att du uppskattade föreställningen så mycket!!

2011-04-05 @ 18:35:48
URL: http://emmaaxelsson.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0